Paanajärven puuvene | Tulosta |  Shkposti

  

Nyt Suomeenkin voi ostaa Paanajärven veneitä, vienalaisia kansanveneitä. Kookas karjalainen perinnevene on vakaa myös suurilla vesillä ja tuulisella säällä.

Valmiiksi tervattu vene on myös silmiä hivelevää katsottavaa. Paanajärvellä, missä vene on jokapäiväinen kulku- ja kalastusväline, käytetään vain puuvenettä.

Paanajärven kylän veneet ovat melko kookkaita, n. 5 metriä pitkiä.

Veneverstaalla tehdään kahdentyyppisiä veneitä: tavallista soutumallia sekä soutu- ja perämoottorikäyttöön tarkoitettua tasaperäistä mallia.

Perämoottorimalliin suosittelemme 8 – 10 hv moottoria. Myös tasaperäinen vene soveltuu hyvin soutamiseen. Tasaperämallia käytetään Paanajärvellä nykyään eniten.

Veneen runko on perinteisesti suunniteltu kahdelle tai useammalle käyttäjälle. Veneen ominaisuudet ovatkin parhaimmillaan soudettaessa kahdestaan tai ajettaessa moottorilla. Yksin soutukin onnistuu, mutta esim. suuntavakaus kärsii veneen rungolle oudosta painotuksesta.

Image

Paanajärven vene edustaa satoja vuosia vanhaa vienalaista veneenrakentamistaitoa ja mallia. Vene soveltuu hyvin sekä järvelle että joelle.

Veneessä on etutuhdon kohdalla perinteiset Vienan Karjalan hankaimet.

Perinteisesti veneen keskellä on ”pentturi”-lauta, johon on tarvittaessa kiinnitetty purje.

Myytäviin veneisiin on saatavissa myös Suomessa tavallinen keskipenkki sekä "tavalliset" teräshankaimet.

 
© Paanajrven puusta Oy 2006 - Design paakeskus.com