Millaisen kiukaan haluat? | Tulosta |  Shkposti

                  Savusauna vai jatkuvalämmitteinen ulkosauna?

Saunan hengen määrää sen kiuas.

Image

Ylivoimaisesti parhaat löylyt antaa savukiuas, karjalaisen ”kylyn” alkuperäinen lämmittäjä. Jo savukiukaan lämmittäminen on parasta mahdollista hermolepoa. 

 

Savukiukaaksi suosittelemme Mesamo Oy:n luotettavia kiukaita, lisätietoja osoitteessa http://www.sisusavusauna.fi/savusauna Saat ne kauttamme edullisesti. 

 

Jos taas esim. kesämökillä saunaa tarvitaan pitkin päivää, tavallinen jatkuvalämmitteinen puukiuas on paras ratkaisu. Hyvä kompromissi on Ikikiuas-tyyppinen jatkuvalämmitteinen, joka kuitenkin antaa poikkeuksellisen pehmeät löylyt tai Aito-kiuas, jonka löyly vastaa lähes savusaunaa. 

  Image

Kiukaan valintaan vaikuttaa myös vedenlämmitystapa. Jos vesi tuodaan saunaan kantaen tai esim. vain sulana aikana käytettävää vesijohtoa pitkin, kiukaassa on pystyttävä lämmittämään vettä.


Jos saunaasi rakennetaan vesijohdot ympärivuotiseen käyttöön, on siihen asennettava myös lämmitysjärjestelmä. Tällöin lämmin vesi voidaan ottaa lämminvesivaraajasta. Tämä on mahdollista, mutta se maksaa eikä ehkä ole aivan ulkosaunan hengen mukaista.


 


Image
Hyvä kompromissi kiukaaksi on suomalainen Aito-kiuas, joka toimii samalla periaatteella kuin Paanajärven ”valkien kylyn” kiuas.

 

Siinä suoraan kiuaskiviä nuoleva tuli lämmittää kivet hehkuvan punaisiksi, aivan kuten savusaunassa. Kiuas on kuitenkin ympäröity teräsvaipalla, ja savu johdetaan ulos piipusta.


Noin 4 tunnin lämmityksen jälkeen tulen annetaan hiiltyä ja hiilloksen mustua, ja pellit suljetaan. Kylpemisen ajaksi kiukaan päällä oleva luukku kivipesään avataan löylyn heittämistä varten. Löylyt ovat pehmeät, lähes savusaunan veroiset.


Kun luukku pidetään suljettuna, kiuas säilyy lämpimänä tuntikausia.

 


Perinteisesti karjalaiskylissä vesi lämmitettiin nostamalla kuumia kiviä puiseen korvoon eli vesisaaviin ja myöhemmin kiukaaseen upotetussa rautapadassa. Molempia tapoja on käytetty myös Suomessa, ja molemmat tavat ovat mahdollisia nykyäänkin.

 
© Paanajrven puusta Oy 2006 - Design paakeskus.com