Näin saunasi valmistuu | Tulosta |  Shkposti

Image


Image

Tässä kuvassa näkyy hyvin Karjalan ja Suomen satoja vuosia vanha ero nurkkasalvoksissa. Karjalassa salvos veistetään hirren yläpintaan (katso kuvassa lähinnä näkyvän nurkan ylintä hirttä), ja seuraava hirsi upotetaan tähän koloon. Suomessa alempi hirsi on jätetty eheäksi ja salvos on veistetty ylemmän hirren alapintaan. 

Image

Paanajärven sauna tehdään puutavarasta, jota Suomessa ei käytännöllisesti katsoen enää ole. Vastikään tasatut hirrenpäät kertovat paljon rakennuspuista.

Tukin keskellä näkyvä tummempi osa on pihkaista, kaikenkestävää sydänpuuta. Sydänpuun osuus kasvaa puun iän myötä. Kuvassa näkyvät saunahirret ovat kasvaneet hitaasti ja erittäin pitkään - osa puista on  lähes kokonaan sydänpuuta.

Image

Image 

Image

Seinät rakennetaan hirrestä tasakertaan asti. Laudoitetun päätykolmion taakse jäävä kattorakenne on seuraavanlainen: Pitkää kurkihirttä kannattelee kolme pystyyn tuettua massiivista hirsipylvästä, joiden alapäät on kiinnitetty oviseinän, väliseinän ja peräseinän ylimpään hirteen.

Löylyhuoneen sisäkatto on rakennettu erillisten kannatinhirsien varaan, jotka myös tukeutuvat ylimpiin seinähirsiin. 


Image

Kylyn perinteisin lämmönlähde on rauniokivikiuas. Lisätietoja nykyaikaisista kiuasratkaisuista saat linkistä "Savukiuas vai jatkuvalämmitteinen" sivun vasemman laidan valikosta.

Paanajärvellä kylyihin rakennetaan hyvin yksinkertaiset savusaunan patsaslauteet. Jos kylystä ei tehdä savusaunaa tai jos lauteille halutaan lisää tilaa, kylyyn mahtuu rakentamaan monin verroin isommat lauteet.

Image

Ensilämmitys

Image

Sauna on samanlainen kuin Vienan saunat ovat olleet ikimuistoisen ajan. Olemme joutuneet tekemään vain hyvin pieniä muutoksia mm. rakennus- ja tullimääräyksistä johtuen.

Vesikattona on kaksinkertainen lautakatto, jota on Suomenkin perinteisessä rakentamisessa käytetty eri muunnelmina satoja vuosia. Hyvästä tavarasta huolella tehty ja pidetty lautakatto kestää parikymmentä vuotta.

Alimpiin lautoihin on koverrettu valumaurat, jotka johtavat ylempien  lautojen raoista päässeen veden alas. Vesikaton alla on tuuletustila ennen maa- tai pellavaeristetäytteistä sisäkattoa.

Image 

Kyly odottaa kylpijäänsä Vienan Kemijoen rannassa.

Image

Jälleen yksi kyly nousee Paanajärven kylän rakennustyömaalla.


Image 

Oleg kuljettaa kylyn hirret ja puutavaran suoraan asiakkaan pihaan kyläläisten käytössä olevalla kuorma-autolla.

Image  
© Paanajrven puusta Oy 2006 - Design paakeskus.com