Puuveneen hoito on helppoa | Tulosta |  Shkposti

PERUSHUOLTO: 

 

Paanajärven veistämön veneet toimitetaan aidolla hautatervalla tervattuina tai asiakkaan erityisestä pyynnöstä pintakäsittelemättöminä. Tervaus ei vaikuta myyntihintaan.


Jatkossa riittää, että vene sivellään keväisin tervalla tai tervaöljyllä. Halutessasi saat meiltä edullisen veneenhoitopaketin, joka sisältää tervan/tervaöljyn ja kaikki tarvittavat työkalut.


Paanajärvellä veneet on aina tervattu. Kyläläiset tietävät, että tummaksi tervattu vene kestää neljännesvuosisadan.


Toinen mahdollisuus on tervaöljy. Tervaöljyseos on puhdasta tervaa notkeampaa, ja sitä on helppo levittää. Tervaöljy antaa käsittelemättömälle puulle kauniin, puhdasta tervaa hieman vaaleamman sävyn.

 

Tervaöljy myös kuivaa nopeasti. Siksi sillä voidaan käsitellä myös veneen istuimet. Tervaöljyseos perustuu vanhaan hyväksi havaittuun terva – pellavaöljy – tärpätti -seokseen.


Vanhaa tervaa ei tarvitse poistaa tervausta varten. Kuitenkin jos esim. lautojen väliin on kertynyt kova kerros vanhaa tervaa, se kannattaa pyyhkiä teräsharjalla tai lattaraudalla, jotta uusi terva pääsee imeytymään.


Paras aika tervaukseen on keväällä silloin, kun pälvipaikkoja on jo enemmän kuin lunta. Silloin terva kuivaa hyvin.


N. 10 – 15 vuoden kuluttua vanha tervapinta kannattaa kaapia pois, jotta uusi terva pääsisi imeytymään. Halutessaan veneen voi silloin myös kyllästää ennen uudelleentervausta.


Veneestä saa näyttävämmän lakkaamalla, mutta lakkapinnan hoito on selvästi tervausta työläämpää. Siksi suosittelemme perinteistä tervausta.

 

KORJAAMINEN: 

 

Ennen kuin alat korjata venettäsi, tarkista, että olet käyttänyt ja säilyttänyt venettä käyttöohjeen neuvojen mukaisesti!

 

Aurinkoon jätetty vene ravistuu nopeasti. Veneen pohjalle pitkiksi ajoiksi kertynyt sadevesi taas voi pahimmillaan turvottaa laudat niin, etteivät ne kuivuessaan pidä vettä! 

 

Kaikkein vähäisimmät  korjaustyöt, kuten vettä tihkuvan oksanreiän,voi paikata pikipaikan nykyversiolla, sikaflex-tiivistysmassalla. Massaa ei saa laittaa esim. haljenneeseen venelautaan, koska massa voi eläessään lohkaista lautaa lisää!

 

Varsinaisiin korjaustöihin kannattaa aina käyttää ammattilaista!

 

 
© Paanajrven puusta Oy 2006 - Design paakeskus.com